marți, 6 august 2013

LAPTOP-UL, DEZAVANTAJELE UTILIZARII SALE

 

Un computer personal si orice alt dispozitiv ce dispune de o inteligenta artificila, prezinta pe langa
avantajele ce-i determina pe utilizatori sa si-l achizitioneze, si dezavantaje. Un laptop (si aici poate fi vorba despre portabilele ultra moderne pana la tablete sau palmare) sau un desktop, prezinta unele caracteristici ce trebuie evaluate inainte de a fi siguri ca faceti alegerea corecta. Dezavanajele nu sunt deloc de neglijat, avand in vedere ca este vorba despre o investitie in tehnologi IT, care evolueaza cu pasi rapizi de la un sezon la altul.

Daca avantajele achizitionarii unui laptop sunt evidente fara a fi cunoscatori in IT, dezavantajele, desi mai putin vizibile, sunt defel de neglijat.Laptop-ul concentreaza toate elementele componente intr-un unic bloc si drept urmare, substituirea lor (in cazul in care apar defectiuni sau pentru simplul motiv ca dorim sa adaugam performanta computerului) este mult ingreunata atat de spatiul redus cat si de faptul ca unele elemente (tastiera, monitor, etc.), nu sunt detasabile individual, fiind integrate in structura portabilului. Adeseori, din cauza costurilor suplimentare, utilizatorii prefera mai degraba sa achizitioneze un laptop nou decat sa-i aduca imbunatatiri celui vechi.

Aspectul monovolum al laptop-ului ce adaposteste elementele intr-un spatiu compact, de dimensiuni reduse, nu permite ventilarea si racirea partilor componente, fapt ce duce la supraincalzirea acestora si implicit, la posibilitatea de a se defecta.

Pana nu demult, performanta computerului fix comparativ cu dispozitivele portabile (laptop,notebook, netbok) era net superioara, fapt ce constituia un dezavantaj pentru utilizatorii ce ar fi vrut sa regaseasca si in pc-urile portabile, acelasi caracterisici tehnice, aceleasi configuratii ale componentelor hardware. In prezent, performanta laptop-urilor este comparabila cu a desktopurilor, fapt ce nu mai da batai de cap utilizatorilor in cautare de gadget-uri care sa concentreze detaliile tehnice si portabilitatea intr-un unic dispozitiv.

Un alt dezavantaj care afecteaza in mod direct bugetul cumparatorilor, este pretul superior al laptopurilor raportat la performanta acestuia. Este adevarat ca pretul de vanzare a scazut simtitor, insa laptop-urile raman in continuare o categorie de dispozitive IT mult mai costisitoare decat pc-urile clasice.

Pornind de la greutatea lejera ce le permite transportarea cu usurinta, caracteristica ce le ofera avantajul de a fi portabile, laptop-urile sunt dezavantajate de minimizarea sau eliminarea unora dintre componentele si accesoriile ce contribuie la amplificarea performantelor tehnice. Astfel,laptop-urile au de obicei mai putini RAM, nu dispun de o unitate de citire DVD, utilizarea lor fiind limitata.

Dimensiunile monitorului laptop-ului, inferioare pc-ului clasic, desi il avantajeaza daca se are in vedere portabilitatea acestuia, constituie un inconvenient deloc de neglijat pentru utilizatorii care mizeaza pe performanta unui display care nu oboseste ochii. Exista modele de laptop-uri al caror display de 18-20 inch, satisface cerintele celor care-l folosesc pentru videogame sau pentru a vedea filme, insa transportarea acestora este mult ingreunata.In ciuda faptului ca orice laptop poate beneficia de o geanta sau husa de protectie, faptul ca este in permanenta purtat dintr-un loc intr-altul, ii amplifica sansele de a se deteriora. Materialele din care sunt fabricate,desi destul de rezistente, nu sunt in gradul sa acopere riscurile defectiunilor mecanice aparute din cauza transportului succesiv.

Problemele sau dezavantajele intampinate in utilizarea laptop-urilor, poate pune adevarate semne de intrebare pentru cine se decide sa le achizitioneze. Informarea corespunzatoare pornind de la
datele tehnice, poate scuti orice cumparator de la dubiile ce-i limiteaza alegerea corecta.